Een succesvolle sollicitatie: laat je outfit het werk doen

Solliciteren is en blijft spannend. Toch kun je zonder al teveel moeite, veel invloed uitoefenen op het gesprek dat je gaat hebben. Een professioneel en verzorgd uiterlijk is erg belangrijk, zeker in het kappers- en schoonheidsvak. De juiste outfit in combinatie met het perfecte kapsel zijn van van onschatbare waarde bij het sollicitatiegesprek. Maar wat is nu een geschikte outfit voor een sollicitatie? En met welke do’s en don’ts moet er rekening gehouden worden?

Om je goed voor te kunnen bereiden, staan hier de belangrijkste do’s en dont’s opgesteld:

Do’s

 • Trek een outfit aan die je vaker gedragen hebt. Deze kleding voelt vertrouwd en dit geeft rust en zekerheid.
 • Jouw haar moet perfect zitten. Iedere kapster kijkt als eerst naar een kapsel. Dit is dus jouw visitekaartje.
 • Ga voor donkere sokken, het liefst zonder opdruk of afbeeldingen
 • Het schoonmaken van de schoenen wordt vaak vergeten. Poets daarom je schoenen een dag voor sollicitatiegesprek. Anders kom je hier pas achter bij het – vaak haastig – vertrekken en ga je met vieze schoenen de deur uit.
 • Verberg tatoeages en opvallende piercings altijd. Deze geven vaak een verkeerde indruk.
 • Een blouse is voor zowel mannen als vrouwen het meest geschikte kledingstuk om te dragen naar een sollicitatie.
 • Draag een nette jas, die past bij je outfit. Dat ook de jas onderdeel is van de juiste kleding wordt vaak vergeten. Ook al trek je de jas voor je gesprek uit, hij is duidelijk te zien: vaak door de gehele afdeling.

Dont’s

 • Een spijkerbroek aantrekken (hoe informeel het bedrijf ook is). Een spijkerbroek is te casual en komt onverzorgd over.
 • Het dragen van shirts met teksten en of afbeeldingen.
 • Voor de vrouwen een te diep decolleté. Een rokje of jurk is een zeer geschikte outfit, maar zorg ervoor dat deze niet te kort of te strak is.
 • Te veel of te sterke parfum.
 • Onverzorgde handen en nagels.
 • Te felle kleuren en prints dragen.
 • Te wijde of te strakke kleding dragen.
 • Teveel make-up of andere accessoires. Houd je gehele outfit rustig.


www.esprit.nl

Neutrale kleuren met een touch creativiteit

Kleur is ontzettend belangrijk, aangezien een kleur iets uitstraalt. Voor zakelijke bijeenkomsten zijn blauwe en witte tinten aan te raden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust. Het is dan ook niet vreemd dat deze kleuren zo vaak op kantoor gedragen worden. Andere rustige, maar warmere kleuren zijn beige, taupe en zalmroze. Deze kleuren zijn vrouwelijker en geven een warmer gevoel, terwijl ze toch een zakelijke uitstraling hebben. Voor een sollicitatie is een outfit in neutrale kleur aan te raden.

Als haarstylist en schoonheidsspecialist is een professionele en creatieve uitstraling belangrijk. Meer opvallende kleuren, zoals rood, geel of blauw geven je een meer energieke en creatieve uitstraling. Pas je kleuren dus ook aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren. Hoewel een kapsalon misschien niet het meest formele bedrijf is, is het belangrijk om je niet te casual te kleden. Beperk je outfit bijvoorbeeld tot één opvallende kleur en combineer deze met zachte, neutrale kleuren. Zo straalt je outfit toch de nodige rust uit. Kijk ook uit met het dragen van prints. Deze zijn heel smaakgevoelig.

Een stof die je zeker doet voelen

Zweten is één van de meest voorkomende reacties op zenuwen. Daarom is de juiste stof heel belangrijk om die grote ronde zweetvlekken te voorkomen. Test van tevoren even of de stof van je blouse zweetvlekken erger doet lijken door er wat water op te doen. Als de vlekken snel opdrogen, is het een juiste keuze om te dragen voor de sollicitatie.

Verder kan een blouse snel gaan kreuken. Vooral als de sollicitatie zittend plaatsvindt. Ook dit kun je van tevoren testen door hem thuis een keer te dragen. Het zijn details, maar ze kunnen je wel een stuk zekerder maken tijdens een sollicitatie.

Puntjes op de i

Naast de juiste outfit is uiterlijke verzorging van essentiële waarde. Zeker in dit vakgebied zegt uiterlijke verzorging heel veel over jou als persoon. Je kunt niet een klant tot in de puntjes verzorgen, als dit al niet bij jezelf lukt. Zorg er altijd voor dat je handen en nagels goed verzorgd zijn. Met name in het kappersvak zijn deze van groot belang.

Verder is een subtiele make-up voor elke vrouw aan te raden. De juiste make-up geeft een frisse uitstraling. Denk hierbij aan een lichte foundation, klein beetje rouge, lichte mascara en een passende lippenstift. Vermijd felle oogschaduw en of lippenstift. Maak de look af met passende, maar rustige sieraden, waarbij bling niet overheerst.

Belangrijkste tip:

Kleed je in iets waar jij je sterk, goed en fijn in voelt. Zorg ervoor dat jij je zelfverzekerd en professioneel voelt. Wanneer je deze zelfverzekerdheid en professionaliteit meeneemt naar je sollicitatie is het alleen nog een kwestie van wat vragen goed beantwoorden en je hebt een nieuwe baan. Kortom: laat je outfit het werk doen.


Meer over een passende dresscode vind je op:

Over de schrijfster:

Hi, ik ben Amber oprichtster van Dresscode.nl. Sinds april 2014 informeer ik vele mensen over fashion. Al jaren heb ik een grote passie voor fashion en alles wat hier bij komt kijken. Mijn grootste interesse ligt  bij dresscodes: klassieke outfits en kledingvoorschriften die nog steeds een grote invloed hebben op het hedendaagse modelandschap. Met mijn website wil ik mensen informeren, inspireren en laten zien hoe het moet. Naast dresscodes richt ik mij ook op hedendaagse fashion. Door middel van actuele blogs en artikelen houdt ik iedereen graag up-to-date.

Algemeen