Vrouw schrijft vacature achter laptop.

De ideale vacaturetekst schrijf je zo [5 praktische tips]

In een economie waarin er veel banen onvervuld blijven en werkzoekenden het voor het kiezen hebben, is het essentieel om jouw vacaturetekst extra aandacht te geven. Om je op weg te helpen verzamelden we vijf tips die je gelijk kunt toepassen bij je openstaande vacature.

Geen tijd om je vacatureteksten zo aantrekkelijk mogelijk te maken? Begrijpelijk. Daarom kijken onze contentspecialisten jouw geplaatste vacatures op Salonvacatures.nl altijd nog even na.

1. Noem jouw meerwaarde voor de kandidaat in de vacaturetekst

Natuurlijk stel je jouw eisen aan de kandidaat en noem je deze in de vacaturetekst. De krappe arbeidsmarkt zorgt er alleen wel voor dat je soms iets minder kritisch moet zijn over jouw ideale kandidaat. Je hoeft natuurlijk niet al jouw eisen overboord te gooien, maar verleg wel de focus in de tekst van je eisen, naar wat je te bieden hebt.

What’s in it for the candidate? Maak ook dát duidelijk in je tekst! Buiten het marktconforme salaris wat de meeste andere organisaties ook aanbieden, wat is echt een meerwaarde van het werken in jouw salon? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de producten waar jullie mee werken, bijzondere bedrijfsuitjes en trainingen, specialisaties in de salon, maar ook iets over het team waarin de kandidaat terecht komt.

2. Maak een duidelijke functieomschrijving

Wees duidelijk in wat je zoekt. Gebruik hierbij niet te veel bedrijfsjargon en wees concreet. Beschrijf bijvoorbeeld om hoeveel uren de vacature gaat en op welke dagen de kandidaat wordt geacht te werken. Alleen de vacature als parttime beschrijven, terwijl je iemand zoekt om je te ondersteunen op oproepbasis in de weekenden, is dus niet voldoende.

Vrouw bij de kapper.

3. Denk aan vormgeving

Vormgeving zorgt ervoor dat jouw vacaturetekst duidelijk leesbaar is. Bulletpoints zorgen er bijvoorbeeld voor dat een lijstje overzichtelijk weergegeven wordt. Wees hier wel spaarzaam mee. Vacatureteksten met een overvloed aan bulletpoints kunnen als veeleisend overkomen en werken dan weer averechts.

Heb je wat meer te vertellen over je bedrijf? Gebruik witregels, tussenkopjes en korte alinea’s. Zo hou je de tekst overzichtelijk.

4. Maak je vacaturetekst niet te wollig of te hip

Maak je teksten kort en bondig. Keep in mind dat veel mensen hun mobiele telefoons gebruiken bij het zoeken naar een baan. Een vacaturetekst die te lang is, zorgt er dan al snel voor dat de gebruiker veel moet scrollen en afhaakt, of over essentiële informatie heen leest.

Lees je tekst dus altijd nog een keer na en schrap overbodige woorden. Zorg er wel voor dat de teksten nog steeds aantrekkelijk zijn om te lezen.

Gebruik ook de echte functietitel en probeer het niet te populair te maken. Bij de functietitel “Allround hairstylist” of “Kapper” weet je direct waar je aan toe bent, bij “Innovatieve lokkenkunstenaar” niet.

5. Laat je bedrijfscultuur in de vacaturetekst naar voren komen

Laat een kandidaat altijd zien wat voor bedrijfscultuur er heerst in jouw salon. Is de sfeer informeel en een gezellige boel of juist erg formeel? Met deze informatie ziet de kandidaat gelijk of werken in jouw salon wel bij hem of haar past.

Salonvacatures.nl helpt je verder

Heb je ondanks deze tips geen tijd om jouw vacaturetekst goed neer te zetten, omdat je het al te druk hebt met het runnen van je salon? Wij begrijpen dat. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, lopen wij jouw vacaturetekst op onze website altijd nog altijd even door.

Onze contentspecialisten werpen een blik op de spelling, vormgeving en schrijfstijl van jouw vacature. Zo zorgen we ervoor dat de kandidaat duidelijk kan lezen wat jij zoekt en wat werken in jouw salon voor de kandidaat betekent. Zo vind je sneller geschikte kandidaten, waarbij er daadwerkelijk een match is tussen de werkzoekende en jouw salon.

Dat is waar wij voor gaan: Salonvacatures.nl als dé verbinder van salons en kandidaten. Wij zijn pas tevreden, als jij dat ook bent!

Laat het team Salonvacatures.nl jou ontzorgen!
Wij kijken je vacatureteksten grondig na en zorgen
ervoor dat jouw vacature eruit springt.

PLAATS EEN VACATURE