Tips voor een goede vacature

U zoekt de juiste kandidaat voor uw vacature? Een goede vacaturetekst zorgt voor de juiste reacties. Maar hoe schrijf je nu een goede vacature?

Er zijn een aantal simpele richtlijnen waar elke vacature aan moet voldoen zodat u de juiste kandidaten aantrekt:

  • Aansprekende, duidelijke titel;
  • Heldere structuur in de vacaturetekst;
  • Spreek de doelgroep aan.

Een aansprekende, duidelijke titel

De meeste voor de hand liggende manier om kandidaten aan te spreken, is door de vacature een pakkende titel te geven.
De titel: “kapster gezocht” geeft aan dat u iemand zoekt om te knippen en ook niet meer van de kandidaat verwacht. De titel “Ambitieuze teamspeler gezocht” gezocht geeft aan dat u iemand zoekt die in een team kan werken en dat er doorgroeimogelijkheden zijn.

TIP: Als u toegang heeft tot de CV database kunt u een CV zoeken van een kandidaat die u graag op gesprek zou willen hebben. Kijk wat deze kandidaat als gewenste functie heeft ingevuld. Deze benaming van de functie is waarschijnlijk ook wat hij gebruikt als zoekopdracht.

Structuur in de vacaturetekst

Er zijn geen vaste regels die voorschrijven hoe de tekst van een goede vacature er uit moet zien. Bij het schrijven van de vacature kunt u zich het beste verplaatsen in uw doelgroep en afvragen: naar welke informatie is mijn doelgroep op zoek?

De volgende onderdelen mogen zeker niet ontbreken:

  • Functieomschrijving – hier bepaalt de kandidaat al of deze baan interessant is voor hem of haar. Zorg dat u het juiste type aanspreekt;
  • Functie-eisen – hier kan de potentiële kandidaat bepalen of de functie geschikt is voor hem of haar is;
  • Wat heeft u als werkgever te bieden? – Wat maakt u als werkgever onderscheidend van uw collega werkgever? Waarom zouden de kandidaten in de rij moeten staan om in uw salon te willen werken?
  • Korte omschrijving van uw bedrijf – Geef hier een korte omschrijving van de salon waarin u vooral ook de sfeer beschrijft.

Om de tekst makkelijk leesbaar te houden gaat de voorkeur uit naar korte alinea’s met eventueel een subtitel. Bij een opsomming kunt u gebruik maken van bullet points (zoals hierboven).

Het opstellen van een vacaturetekst is net als het verkopen van uw product. U zult de kandidaat moeten overtuigen om bij uw salon te solliciteren.

Tips voor de opmaak en schrijfstijl

Wellicht voor de hand liggende tips maar dat maakt ze niet minder belangrijk:

  • Spreek de lezer in de tweede persoon aan. Gebruik zoveel mogelijk ‘je’ of ‘u’ en zo min mogelijk ‘wij’.
  • Schrijf actief: “we bieden je goede opleidingsmogelijkheden” plaats van “er wordt je een opleiding aangeboden”.
  • Gebruik ook de keywords waarvan u denkt dat uw doelgroep daarop zoekt. Zo wordt uw vacature nog beter gevonden.

Nieuws, Personeel