Tips voor de sollicitant

Omdat ik op deze website vele profielen / cv’s voorbij zie komen, vallen mij enkele dingen op die ik graag met jullie wil delen. Het doel hiervan is dat jullie hier beter van worden en dus niet in dezelfde valkuil als een ander stappen.

Profiel aanmaken

Als je een profiel aanmaakt kun je naast je personalia een beschrijving van jezelf geven. Er zijn sollicitanten die hier direct hun hele cv of motivatiebrief in plakken. Dit is niet de bedoeling. Zet hier een korte uitdagende beschrijving van jou als persoon. Hoe zien je collega’s jou in het dagelijks werk?

Foto

Natuurlijk wil je aangenomen worden op je capaciteiten en niet op je ‘looks’. Maar in de wereld van de uiterlijke verzorging speelt je uiterlijk voorkomen zeker wel mee. Neem daarom een keer de tijd een leuke foto van jezelf te maken. Geen selfie, of geen foto waar je vriend nog half op staat maar gewoon een leuke (portret)foto. Denk daarbij aan de achtergrond en het licht. Een foto buiten in de tuin of op een leeg strand doet het altijd goed maar een foto op je werkplek kan natuurlijk ook heel gedreven overkomen.

Emailadres

Ik zie nog regelmatig e-mailadressen die waarschijnlijk op 12-jarige leeftijd bij Hotmail of Gmail zijn aangemaakt. Als je gaat solliciteren is het een kleine moeite een Gmail-adres aan te maken met daarin je voornaam en achternaam. Lisa.vdMeer@gmail.com oogt een stuk beter dan schatje325@hotmail.com. Daarbij komt de werkgever weer een keer in contact met jouw naam waardoor deze beter in het geheugen blijft hangen.

Je CV

Je Curriculum Vitae (ofwel cv) kun je op deze website op 2 manieren invoegen. De 1e manier is online de vragen beantwoorden, die gezamenlijk je cv vormen. De 2e manier is zelf een cv maken en bijvoegen. Voor deze laatste manier kun je in Word heel goed een cv maken (mag gerust creatief zijn). Een tip hierbij is om deze om te zetten in een PDF. Dan is het cv namelijk voor iedereen goed en op dezelfde wijze zichtbaar. Hier zijn nog enkele tips na te lezen. Als je echt op wilt vallen kun je kiezen voor een Video cv.

De motivatiebrief

Over de motivatiebrief is al veel geschreven en gepubliceerd. Ik zal daar kort over zijn: zorg dat deze er verzorgd uitziet en afgestemd is op de baan waar je op solliciteert. Je kunt best een goede brief gebruiken als basis voor verschillende sollicitaties maar zet er wel enkele specifieke dingen voor die ene baan in die salon in. Meer tips over de motivatiebrief kun je lezen in dit artikel op Salonvacatures.nl.

Het sollicitatiegesprek

Als je na het insturen van je cv en brief wordt uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek zorg er dan voor dat de eerste indruk die men van jou krijgt goed is. En dan goed vanuit het oogpunt van de werkgever. Vraag een familielid of kennis om je nog even te ‘checken’ voor je weggaat. Meer tips voor het sollicitatiegesprek.

Tot slot

Bovenstaande tips zijn geen garantie tot een baan maar helpen je wel om op een positieve manier op te vallen bij die werkgever waar jij aan de slag wilt. Ik wens je veel succes bij het vinden van die baan. Indien je vragen hebt kun je altijd mailen via de contactpagina.

Succes!

Personeel